Saveti za one koji žele da postanu trubači

Da li vam dete već duže vreme traži da mu kupite trubu ili možda samo želite da kupite delove za svoju već postojeću trubu? Ako ste na bilo koje od ova dva pitanja odgovorili sa „da”, verovatno ste shvatili da kupovina trube ili delova za trubu može biti komplikovana stvar, posebno ako nikada niste svirali na ovom instrumentu. Zbog toga smo sastavili ovaj vodič, koji će vam pružiti korisne informacije za kupovinu trube ili delova za nju. U nastavku ističemo više informacija o vrstama truba, ventilima, futrolama za trubu i ostalom priboru koji će vam trebati. Nadamo se da će tekst biti zanimljiv svima kojima je muzika bitan sastavni deo života.

Vrste truba

Кao i kod mnogih instrumenata, postoje tri različite vrste truba: studentska, srednja i profesionalna. Studentske trube mogu trajati veoma dugo, ali većina učenika ih preraste nakon samo nekoliko godina sviranja. Iako se studentske trube sviraju lako, njima nedostaju neke naprednije funkcije koje će studentima trebati, ukoliko žele da usavrše sviranje trube. Postoje dve različite vrste srednjih truba: prva vrsta jeste studentska truba sa dodatnim karakteristikama koje poboljšavaju podešavanje, a druga vrsta jeste truba koja se po karakteristikama može uporediti sa profesionalnom, samo što se ova vrsta srednjih truba proizvodi na lakši i jeftiniji način.

Treću vrstu čine profesionalne trube, koje se izrađuju od kvalitetnog materijala, i one su namenjene onima koji planiraju da trubu sviraju profesionalno.

Bb trube i C trube

Karakteristično je da trubački orkestri imaju onog koji svira Bb trubu, jer se njen zvuk lepo stapa sa instrumentima drugih vrsta. Ova vrsta trube se koristi u raznim muzičkim žanrovima – od klasične do moderne pop muzike. Takođe, ova vrsta trube je namenjena studentima, jer je veliki deo pisane muzike i nastavnog materijala napisan za Bb trube. Ako vaše dete želi da postane trubač, ovo truba je pravi izbor.

S druge strane, trubači, kao što su profesionalni trubači Novi Sad, koji su profesionalci u svom poslu, trebalo bi da se opredele za C trube, koje su namenjene naprednim sviračima. Podešene su za čitav ton više i manje su u odnosu na Bb trube. Iako postoje i druge vrste truba, kao što su pikolo, D i E, trube Bb i C se najčešće kupuju.

Ventili

Ventili su glavni delovi trube, jer svirač pritiska ventile da bi truba proizvela različite note. Ukoliko trubač može lako da pritisne ventil, to je pokazatelj dobrog kvaliteta trube. Niklovani ventili se često nalaze u studentskim trubama, jer su izdržljivi i tolerantni na retka čišćenja. Ako lično kupujete trubu, sami procenite kvalitet ventila. Ako kupujete srednji model, ventili su obično napravljeni od Monelove legure.

Završni sloj na trubi

Iako su sve trube napravljene od izdržljivog mesinga, veliki broj truba ima različite spoljašnje slojeve, a najčešći je prozirni lak. Prozirni lakovi su prilično česti i dostupni su za studentske, srednje i profesionalne modele truba. Druga vrsta završnog sloja jeste posrebren sloj, koji se obično smatra lepšim od laka. Posrebreni slojevi su tanji od laka i omogućavaju molekulima metala da vibriraju i zvone jače. Na kraju, pozlata je dostupna samo za profesionalne modele truba.

Pribor za trubu

Jednom kada kupite trubu za svoje dete, moraćete da kupite i pregršt dodatne opreme koja je važna, uključujući usnik, prigušivač i futrolu za trubu. Iako nove trube uglavnom imaju usnik, preporučujemo da kupite i nekoliko rezervnih usnika, koji će vam možda zatrebati u nekom trenutku. Trubači bi trebalo da uzmu u obzir i kupovinu prigušivača, koji je namenjen da promeni ton i kvalitet zvuka trube. Budući da su trube osetljive na ogrebotine i udarce, naročito ako trubu svira dete, preporučuje se kupovina čvrste futrole. Da biste uštedeli nešto novca, razmislite o kupovini one trube, uz koju dobijate čvrstu futrolu i druge važne dodatke prilikom kupovine.

Nova ili polovna truba

U redu je kupiti polovnu trubu, ukoliko se prethodni vlasnik dobro brinuo o instrumentu. Кada kupujete polovnu trubu, uverite se da je u dobrom stanju. Iako na mnogim sajtovima možete pronaći oglase o polovnim trubama, budite oprezni, jer ne možete jasno videti instrument iz svih uglova i ne znate lično prodavca. Kupovina nove trube je ipak najbolja opcija. Ako niste sigurni u posvećenost deteta instrumentu, iznajmljivanje trube je druga opcija. Ukoliko odlučite da kupite polovnu trubu, mnogi stručnjaci preporučuju kupovinu novih usnika iz zdravstvenih razloga.

Skladištenje i održavanje trube

Jednom kada kupite trubu, važno je da je održite u najboljoj formi pravilnim čišćenjem, redovnim održavanjem i sigurnim skladištenjem. Iako su trube možda otpornije na vlagu od ostalih instrumenata, treba voditi računa da instrument ne bude izložen ekstremnim temperaturama. Iako je čišćenje spoljne strane trube važno, vlasnici truba treba redovno da obraćaju pažnju na čišćenje i podmazivanje instrumenta. Što se tiče podmazivanja instrumenta, moraćete da kupite ulje za ventile. Ako vaše dete tek počinje da svira trubu, neka mu instruktor trube pokaže kako da čisti i održava svoj instrument. I na kraju, razdvajanje i čišćenje delova trube treba prepustiti profesionalcu, jer amatersko čišćenje zapravo može biti štetno za instrument.

Izvor: Karakter.rs